Bokföringslagen är den lag som reglerar vem som är skyldig att bokföra samt när och hur bokföringen ska ske. Lagen gäller fysiska och juridiska personer som bedriver näringsverksamhet, och också föreningar, stiftelser och andra, beroende på tillgångarnas värde.
Som bokföringsskyldig är det det viktigt att känna till vad lagen kräver för att företaget eller verksamheten ska bedrivas på korrekt vis. Samtidigt är det också viktigt att veta att alla bestämmelser krings årsbokslut och årsredovisning inte återfinns i bokföringslagen. Den som är skyldig att föra bok bör därför även känna till Årsredovisningslagen.
En viktig princip i Bokföringslagen är att bokföringen ska följa god redovisningssed. Vad som är god redovisningssed specificeras dock inte i någon lag. Det är istället Bokföringsnämnden, som är en statlig myndighet, som ansvarar för att utveckla god redovisningssed.
Vad regleras i Bokföringslagen?
I den svenska Bokföringslagen (förkortat BFL), lag 1999:1078, finns bestämmelser om vem som är bokföringsskyldig och hur bokföringsskyldiga personer ska sköta sin bokföring. Här regleras bland annat hur bokföringen ska läggas upp, presenteras, avslutas och arkiveras. Lagen gäller både fysiska personer (individer) och juridiska personer (företag, föreningar etc.).
Alla som bedriver näringsverksamhet är skyldiga att upprätta en bokföring, oberoende av verksamhetens omfattning eller företagsform. Även småföretagare ska alltså följa lagen, och det är alltid du som företagare som är ansvarig för att bokföringen sköts korrekt – detta gäller även om du anlitar en konsult som hjälper dig med din bokföring.
När ska bokföring ske?
Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast dagen efter att de skett, såvida inte den dagen är en lördag, söndag eller helgdag. Då kan transaktionen bokföras på måndagen.
Kontanta in- och utbetalningar avser inte bara betalningar med kontanter, utan även med kreditkort, Swish eller liknande. Övriga affärshändelser ska bokföras så snart det kan ske, vilket innebär att de ska föras in i boken så snart som det finns tillräckligt underlag för att upprätta en riktig bokföring. Att skjuta upp bokföringen får alltså göras, om det är förenligt med god redovisningssed. Hur länge redovisningen kan skjutas upp beror på företagets nettoomsättning.