Vissa företag, speciellt de mindre och de som är nya på marknaden, använder sig av tjänsten factoring som går ut på att de belånar eller helt enkelt säljer sina fakturor till banker och finansbolag. Proceduren hjälper mindre företag att snabbt eller direkt få betalt då de överlåter ansvaret till den bank eller det finansbolag som köpt upp fakturan, det kan ses som ett alternativ till att ta ett vanligt banklån.

Vad är factoring?

Att vara ny i en bransch är inte lätt och betalar kunderna via faktura kan det ta upptill en månad innan företag får betalt. Genom att använda sig av denna tjänsten får de in rörelsekapital direkt till företaget samtidigt som ansvaret för indrivning av ”skulden” lämnas över till finansbolag och bank. Framförallt är det mindre och medelstora företag som använder sig av factoring då de behöver få in pengar snabbt från sina kunder. Många större banker har dock börjat förstå tjusningen med denna tjänst och använder den för att förbättra företagets likviditet. Exempelvis kan företag som använder sig av dessa tjänster skyddas mot kreditrisker.

Hur mycket dyrare är factoring?Factoring

Trots att det blivit alltmer populärare med factoring kan det gömma sig en del dolda avgifter i tjänsten. Ett tips är att alltid kolla igenom vilka avgifter som kommer tillkomma när du använder tjänsten från ett specifikt företag. Bland annat måste det företag som erbjuder factoring vara registrerade hos Finansinspektionen. Trots att factoring kan underlätta i arbetsvardagen vill du självklart inte att det skall bli dubbelt så dyrt än vad du tänkt dig. Idag finns det många företag som är registrerade vilket gör att du kan välja och vraka bland vilka som har de bästa villkoren. Det anses som sagt vara ett alternativ till banklån för företag men endast med rätt villkor.

För- och nackdelar med factoring

Självklart finns det två sidor av samma mynt och den största fördelen är precis som nämnt tidigare att små företag kan få in snabbt kapital till företagskassan. Det betyder också att det företag som säljer sina fakturor inte behöver ligga ute med några pengar vilket i sin tur ger företaget en oförändrad ekonomisk situation. Dock kan factoring i slutändan leda till ovetande avgifter samt att de flesta factoringsföretag tar ut en viss procent av fakturornas värde. En annan sak som också kan vara osäkert vid användning av factoring med regress är att företaget som säljer fakturorna inte har någon koll på hur factoringsföretaget behandlar kunder med sena betalningar och påminnelser.

Begrepp inom factoring

Det finns olika begrepp inom factoring som kan vara bra att känna till. Exempelvis kan ett factoringsföretag erbjuda fakturaköp vilket innebär att de köper upp en del eller alla fakturor från ett företag. Vid fakturabelåning innebär det att factoringsföretaget tar kundfodringar som pant för att låna ut pengar till det behövande företaget. Så fort kunden har betalt sin faktura tar factoringsföretaget ut en viss procent från fakturan och sen betalar ut resten till företaget. Du kan också välja mellan två till sätt där ena är factoring med regress som innebär att factoringsföretaget kan sälja tillbaka en förfallen faktura till ditt företag. Väljer du istället att ha factoring utan regress är det själva factoringsföretagets ansvar att se till att kunden betalar.