Har du startat ett nytt företag, eller går du kanske i tankarna att ta steget och bli din egna chef? Då kan det vara viktigt att du har koll på grunderna inom företagsekonomi. I denna artikel kommer vi att förklara grunderna inom ämnet och även komma med några tips och knep som kan hjälpa dig att lyckas med ditt företag.

Vad är företagsekonomi?

Enligt Wikipedia är Företagsekonomi läran om företagets hushållande med begränsade resurser. Men vad innebär det egentligen? Enkelt beskrivet handlar det om ett specifikt företags ekonomi och resurser. Om du har startat ett eget företag är det viktigt att du har koll på ekonomin i företaget och se till så att du alltid tjänar mer än du gör av med. Att planera dina ekonomiska transaktioner är oerhört viktigt. För att redovisa dina inkomster och utgifter på ett korrekt sätt kan det vara bra att anlita en revisor som hjälper dig med bokföringen. Har du en god förståelse och planerar din ekonomi väl har du bra förutsättningar att lyckas.

I företagsekonomi ingår också andra delar som har med företagande att göra, som redovisning, logistik och marknadsföring. Företagsekonomi är i Sverige ett ämne som lärs ut på universitet och högskolor, och många av de nyckeltal och metoder som används av svenska företag har utvecklats inom akademin.

Låna pengar till ditt företag

EkonomiFör att komma igång med ditt företag krävs det resurser i form av pengar. Pengar behövs för att göra alla tänkbara investeringar i form av varor och verktyg som du behöver för att kunna börja tjäna pengar. Om du inte redan har pengar sparade, som du kan investera i ditt företag, kan du vända dig till en bank och söka ett lån. Innan du går till banken är det viktigt att du har förberett dig väl. Banken vill vara 100% säkra på att de får tillbaka sina pengar. Ha din affärside tydlig och var beredd på att de kommer att granska den noga.

Det finns också alternativ till att ta ett banklån. Ett av de mest omtalade idag är crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering. Det handlar om att presentera sin affärsidé för en stor grupp investerare, som var och en investerar en mindre summa mot att de får något i utbyte. Om det handlar om att ta fram en produkt som inte blir särskilt dyr är det vanligt att investerarna får ett exemplar av den färdiga produkten. Det kan också vara så att alla som investerar i projektet blir delägare i företaget.

En viktig sak att tänka på, om du funderar på att finansiera din affärsidé genom crowdfunding, är vad som ska hända med de investerade pengarna om du inte får in tillräckligt för att realisera din affärsidé. De som investerar i din idé kommer att förvänta sig att få något tillbaka, och får de inte det kommer de att vilja ha pengarna tillbaka.

Håll nere kostnaderna

En enkel grundregel som kommer att hjälpa dig och ditt företag är att i så långt det är möjligt hålla nere alla kostnader. Men, hur gör man det? Du kan alltid tänka på att försöka köpa så stora volymer som möjligt av sådana saker som du vet att du alltid kommer att behöva. Hyr utrustning istället för att köpa på dig massa stora och dyra maskiner som bara kommer att bli stående. Om du behöver en bil till ditt företag kanske du kan köpa en begagnad istället för att lägga ut en massa pengar på en helt ny. Se till att förhandla om allt för att få det bästa priset.

Få ett bra kassaflöde

För att nå dina mål om ett lyckat och välmående företag behöver du ha ett stadigt och växande kassaflöde. Kassaflödet är flödet av pengar in i och ut ur företaget. Genom att jämföra ditt företags kassaflöde med tidigare perioder, eller med andra företag i samma bransch. Att analysera kassaflödet gör det möjligt att bilda sig en uppfattning om företagets kapitalflöden, likviditet, överlevnadsförmåga och förmåga att skuldsätta sig. Du bör räkna med att investerare och långivare kommer att vara intresserade av ditt företags kassaflöde, och därför bör du också vara det.

Tänk på att utvärdera ditt företag med jämna mellanrum. Beroende på vilken bransch du verkar inom kan det vara så att förutsättningarna ständigt är under förändring. Om du jobbar med större projekt ska du alltid försöka få betalt innan du börjar. Gynna kunderna som är trogna, det är alltid lättare att få en nöjd kund att komma tillbaka än att ständigt leta efter nya. Det kan låta som en självklar sak, men var noga med att få iväg dina fakturor så fort som möjlig.

Bokför

Bokföring är en del av företagsekonominDet är viktigt att sköta bokföringen korrekt i ett företag, alldeles oavsett bolagets storlek. Att sköta bokföringen innebär också att du får en bättre överblick över företagets ekonomi, och kan upptäcka onödiga utgifter.

Om du planerar att sköta ditt företag på egen hand, vilket är det normala under uppstartstiden, rekommenderas att du tar hjälp för att sköta bokföringen. Många köper in hjälp från en bokföringsbyrå eller redovisningskonsult, men det kan räcka med att investera i ett bra bokföringsprogram. Även om ett bokföringsprogram kostar pengar innebär det en stor tidsbesparing, vilket ger mer tid över för att arbeta med att öka företagets intäkter. De flesta bokföringsprogram erbjuder en gratis prövoperiod på upp till två veckor. Det kan underlätta för dig när du letar efter ett bra system för din bokföring.

Tänk på att inte stirra dig blind på bokföringsprogrammets samtliga funktioner, utan titta på vilka funktioner du behöver. Ett fult och oflashigt program är kanske helt rätt för just din verksamhet. Tänk också på att programmet ska kunna växa med din verksamhet, exempelvis

Bokföringen ska omfatta alla transaktioner i bolaget: inkomster, utgifter och övriga transaktioner, och sparas i sju år. Det ska även finnas verifikationer, exempelvis kvitton, som styrker uppgifterna i bokföringen.

Låt inte kvitton bli liggande utan att bokföras. Bokför helst varje dag, eller åtminstone en gång i veckan. Många bokföringsprogram har en funktion för att skanna in kvitton och fakturor, exempelvis med mobilkameran, och om du tar extern hjälp ska du skicka dina kvitton till bokföringsbyrån.