När du anställer din första medarbetare kommer du att förändra ditt bolags företagskultur. Varje ny rekrytering tar med sig sina värden och sin syn på världen till bolaget. För att skapa ett dynamiskt företag är det då viktigt att du vågar gå utanför komfortzonen när du rekryterar. Det handlar inte om att vara politiskt korrekt, det handlar om att nå framgång.
Många entreprenörer väljer att anställa någon som liknar dem själva, framför allt när det kommer till intressen och styrkor. Men vore det inte bättre att anställa någon som har andra styrkor att bidra med? Tänk därför att den person du anställer ska bidra med något till bolagets kultur, inte att hen ska passa in i kulturen. Varje person som anställs ska bidra med färdigheter och synvinklar som inte redan finns inom företaget. På detta sätt skapar ni en dynamisk kultur.
Ett heterogent team är ett dynamiskt team
Mångfald lönar sig. En rapport från McKinsey, som släpptes 2015, visade att företag i den övre kvartilen när det kom till etnisk mångfald hade 35 procent högre sannolikhet att ha intäkter över medel i sin bransch. För de som låg i de översta kvartilen gällande jämställdhet var sannolikheten 15 procent högre. Studien omfattade totalt 366 företag.
I en annan studie, gjord av storbanken Credit Suisse, blev en av slutsatserna att verksamheter med minst en kvinna i styrelsen har en högre räntabilitet på eget kapital, och en högre nettotillväxt, än företag utan kvinnor i styrelsen. Denna studie omfattar 2400 företag.
Forskning har också visat att heterogena team är mer dynamiska, arbetar smartare, och presterar bättre. Anledningen till detta är att när människor som är olika – tänker på olika sätt och har olika syn på världen – arbetar tillsammans utmanas de intellektuellt, tänker på nya sätt, och får nya idéer. Detta får följande resultat:
- Ett heterogent team fokuserar mer på fakta. Flera studier har visat att i heterogena grupper tar man mer hänsyn till fakta när ett problem ska lösas.
- Ett heterogent team är bättre på att värdera fakta. Studier visar att om en grupp består av tre personer som känner varandra sedan tidigare, och en fjärde “outsider”, kommer den gruppen att svara mer korrekt än en grupp där alla känner varandra sedan tidigare.
- Ett heterogent team är mer innovativt. Mångfald på avdelningen på forskning och utveckling resulterar i flera innovationer, och detsamma gäller ledningsgruppens sammansättning.
De flesta av oss tror att vi kommer att trivas bäst om vi arbetar tillsammans med kollegor som ser ut som vi, pratar som vi och tänker som vi. Men du vet vad man brukar säga: det är utanför komfortzonen som magin uppstår.
Lär av Google
Google är ett företag som knappast behöver någon närmare presentation: att googla har blivit synonymt med att söka på nätet. Men företaget, med huvudkontor i Mountain View i Kalifornien, har inte vilat på sina lagrar, utan arbetar enträget för att ta fram nya innovationer. Det är inte alla av dessa som bli lyckade, men förutom sin sökmotor ligger Google bakom bl.a. Gmail och Google Maps, tjänster vars användare kan räknas i miljoner varje dag.
2011 började Google arbeta med att ta fram strategier för att skapa det perfekta teamet. Det har inneburit att man på företaget har omprövat många uppfattningar, som har hållits för sanna utan att egentligen ha prövats vetenskapligt. 2012 påbörjades ett arbete med att studera de hundratals team som fanns på Google, för att ta reda på vad som skilde de framgångsrika från de team som misslyckades. Arbetet fick namnet Project Aristotle.
Inom ramen för projektet studerades grupperna, med utgångspunkt i följande frågor:
- Hur ofta umgicks medlemmar i samma grupp utanför jobbet?
- Hade medlemmarna i en grupp samma hobbies?
- Hade de samma utbildningsbakgrund?
- Vad fungerade bäst: en grupp bestående enbart av introverta, eller enbart av extroverta?
Sammanlagt analyserades 180 grupper, men det var svårt för forskarna att hitta några mönster. Även mellan grupper med liknande sammansättning – grupper som även kunde dela vissa medlemmar – kunde effektiviteten skilja sig markant.
En sak som forskarna dock fann var att det fanns olika normer eller “oskrivna regler” i olika grupper. I vissa grupper var det vanligt att avbryta varandra och tydliggöra avvikande åsikter, i andra grupper eftersträvade medlemmarna konsensus. Det var dock inte lätt att avgöra vilka normer som gjorde en grupp framgångsrik. Även de mest produktiva grupperna skilde sig åt en hel del på detta område.
En tidigare studie, från 2008, kom fram till att framgångsrika grupper har vissa saker gemensamt.
- Samtliga i gruppen talade i ungefär lika stor utsträckning.
- Medlemmarna i gruppen var bra på att känna in hur andra i gruppen mådde och kände.
- Det är kombinationen av punkt 1 och 2 som skapar en hög kollektiv intelligens i gruppen.
Det handlar alltså inte bara om vilka som ingår i gruppen, utan också om vilka normer som finns i den. Det verkar dock som om en mer heterogen grupp automatiskt blir mer “platt”. När alla kommer från olika håll minskar sannolikheten att en person utser sig själv till ledare, och dominerar gruppen.
Rekrytera ett dynamiskt team
- Utbilda alla medarbetare som har rekryteringsansvar i unconscious bias. Vi har nämligen alla en tendens att rekrytera personer som liknar oss själva. Det är inte ett bra recept för att skapa ett dynamiskt team.
- Anlita extern hjälp för att hitta lämpliga kandidater som befinner sig utanför ditt eget nätverk.