Februari har precis slutat, men redan nu börjar många fundera över sommarens semester. Inte minst är det många egenföretagare som lägger pannan i djupa veck. Två frågor brukar uppta extra mycket av tankeverksamheten.
- Hur lång semester behöver jag ta för att återhämta mig ordentligt?
- Hur länge har jag råd att vara borta från jobbet?
Det är inte helt rätt att hitta den gyllene medelvägen mellan dessa båda frågor. Kommer du att kunna återhämta dig och koppla bort ditt företag under en tid, samtidigt som kunderna inte tröttnar och går någon annanstans? Naturligtvis går det inte att besvara denna fråga för samtliga företag, och samtliga företagare, i Sverige. Men rent generellt går det att säga att det går.
Att koppla av och koppla bort är viktigt för välbefinnandet, men du behöver inte stänga ned kontoret helt och hållet i fyra veckor under sommaren för att uppnå de positiva effekterna. Forskning visar att det inte spelar någon större roll hur lång semester du tar, det viktiga är att du tar semester. Det betyder att du kan ta semester en vecka, arbeta en vecka, och sedan ta en veckas semester till.

Balans på semestern
Tänk dock på att en längre, sammanhängande ledighet kan ge dig möjlighet att reflektera över ditt företagande och vad du vill uppnå, och ge dig tid att formulera mål för din verksamhet. Semestern kan med andra ord ge till din verksamhet, snarare än att ta från den.
Se också till att semestern skapar balans i din tillvaro, inte bara under sommaren, utan under hela året. Det är knappast värt det om du tar en lång semester, och sedan måste arbeta 80-timmarsveckor under hösten för att komma igen.
Hur mycket du kan koppla bort jobbet när du är ledig beror till stor del på hur dina intäkter ser ut, vilket i sin tur beror på verksamhetens art. Om du har några få, stora kunder måste du kanske svara på eventuella mejl direkt, men om du istället säljer en billig produkt till ett stort antal kunder är det kanske värt mer att ligga kvar i hängmattan än att svara på varje enskilt mejl, även om det kostar dig en kund eller två. Det är bara du som kan avgöra vad som passar dig bäst.
Slutligen: glöm inte bort att hitta tid för återhämtning även i vardagen.
Sju goda råd
- Tänk igenom i förväg hur du ska göra med din semester. Känslan av kontroll kommer att minska stressen.
- Sätt rutiner om du planerar att arbeta under din semester. Bestäm till exempel att du ska kolla mejlen vid en viss tidpunkt varje vardag.
- Var tydlig mot dina kunder om hur du kommer att göra under din semester.
- Om ni är flera i bolaget, bestäm sinsemellan hur ni ska fördela arbetet mellan er när en eller flera är på semester.
- Prata ihop dig med din familj och dina vänner, så att förväntningarna på vad semester kommer att innebära är tydliga.
- Gör inte sånt som du tror att du borde göra på din semester, utan utgå från vad du själv vill och känner att du behöver. Att bara ligga i hängmattan en hel dag kan vara mycket produktivt.
- Lägg in tid för återhämtning och vila.