Alla verksamheter måste förändras, vare sig det handlar om ett företag, en offentlig verksamhet eller en ideell organisation. Men det handlar inte bara om att förändra, utan också om hur förändringen görs.
Vartannat år utses Årets kvalitetskommun. Senast detta skedde var 2017, och då var det Helsingborg som tog hem titeln, vilket Helsingborgs dagblad rapporterade om. Detta var tredje gången som en skånsk kommun segrade, vilket är än mer anmärkningsvärt med tanke på att utmärkelsen har delats ut sedan 2003.
För en framgångsrik förändring
Även om det är stor skillnad mellan en kommun och ett företag kan många ta lärdom av de strategier som ledde till att Helsingborg tilldelades utmärkelsen. Kommundirektören Palle Lundberg listar fyra viktiga punkter för att lyckas.
- Se förändringen som ett förhållningssätt, inte som ett projekt som snart kommer att vara över. Förändringen måste genomsyra allt arbete.
- Ha ett tydligt ledarskap, och prioritera förändringsarbetet. Arbetet ska drivas av de som är ytterst ansvariga, och de måste visa att de ser förändringen som viktig. Alla ledare inom verksamheten, även fackliga ombud, ska vara delaktiga i arbetet.
- Låt förändringsarbetet ta tid. Det går sällan att stressa fram en förändring. En viktig anledning till detta är att en förändring sällan är populär i alla läger, framför allt inte i en större organisation. Då kan det ta en hel del tid i anspråk är det viktigt att låta processen med att förankra förändringsarbetet ta tid. I Helsingborgs kommun påbörjades redan 2011, då en gemensam vision för kvalitetsarbetet antogs.
- Förklara och berätta. Det är viktigt att kommunicera ert förändringsarbete, inte minst internt. Ni kommer inte att lyckas med förändringen om ni inte prioriterar er kommunikation.
- Var inte rädda för misslyckanden. Genom att göra tester i mindre skala och dra lärdomar från dessa blir det inte lika dramatiskt som när stora strategier och omfattande planer ska utarbetas och implementeras. På detta sätt rör sig verksamheten hela tiden framåt, även om ni ibland tvingas ta ett steg tillbaka. Att premiera experimenterandet gör också att de anställda vågar komma med egna förslag. Som en bonus kommer detta inte bara att kunna resultera i smarta lösningar, det kommer också att göra det roligare för medarbetarna att gå till jobbet.
Sveriges kvalitetskommun
Sveriges kvalitetskommun utses av fackförbunden SACO och Vision i samarbete med Sveriges kommuner och landsting. Utmärkelsen som delas ut vartannat år sedan 2003. Av de kommuner som anmäler sig väljs en grupp finalister ut, och en jury utser vinnaren bland dessa. I juryn finns representanter för de organisationer som står bakom utmärkelsen.
En kommun som vill delta i tävlingen ska besvara en enkät bestående av 50 frågor inom fyra olika områden. Dessa områden är:
- Hur gör kommunen för att utveckla demokratin och medborgarnas deltagande?
- Hur gör kommunen för att utveckla effektiva verksamheter och tjänster med hög kvalitet?
- Hur gör kommunen för att utveckla en god arbetsmiljö och delaktiga medarbetare?
- Hur gör kommunen för att utveckla goda förutsättningar för företag och samhälle?
Tidigare års vinnare
- Botkyrka 2003
- Umeå 2005
- Lomma 2007
- Stockholm 2009
- Kungsbacka 2011
- Örebro 2013
- Kävlinge 2015
- Helsingborg 2017